Gustavsforsgruppen

Den gamla skolan i Gustavsfors, Bengtsfors ägs sedan 2009 av ett konsortium bestående av Göran Hermerén, Bo Leander, Agneta Ljungberg, Ingemar Roman och Georg Suttner

Gustavsforsgruppen (GG) - ett konsortium för konst och kultur - bedriver konstnärlig verksamhet på bred front i den gamla skolan i Gustavsfors.

Gustavsforsgruppen erbjuder, genom uthyrning, möjligheter till konstkurser, utställningar, egen ateljé, seminarier, föreläsningar, musik, arkitektur, teater, litteratur, poesi och konsthantverk.

Gustavsfors ligger i ett naturskönt område mellan sjöarna Lelången och Västra Silen. Samhället andas kultur sedan sekler och skolbyggnaden från 1920-talet har blivit en naturlig del i detta. Den nya verksamheten i skolan samverkar med andra i Gustavsfors och accentuerar den kulturella profilen.

Beträffande historiken finns det en hel del intressanta saker att berätta om järnbruket och pappersbruket, den gamla kvarnen, som nu är museum, om Selma Lagerlöfs syster Anna och om Selmas morbror konstnären Wallroth som målade många motiv från Gustavsfors och om nutidens Gustavsfors med kanalen och allt vad därtill hör. Kanoting och härliga sjöar och svampskogar.

Selma Lagerlöfs morbror konstnären Christoffer Wallroth (1841 - 1916) var verksam i Gustavsfors och det finns ett flertal målningar med motiv från trakten. Selmas syster Anna var gift med bruksförvaltaren på Gustavsfors bruk, Carl Johan Björkman och bodde på herrgården till sin död i mycket unga år. Ägaren till bruket Johan Ekman var gift med Julia, som var Selmas moster, alltså syster till Christoffer Wallroth. Järnbruket grundades 1747 och omvandlades under 1800-talet till pappersbruk.

Program 2013 >>>

Boende & servering >>>

Uthyrning >>>

Om GG >>>

Husguiden >>>


Målardagen 18/8 2012 >>>

Program 2012 >>>

Program 2011 >>>

Program 2010 >>>

Gustavsforsdagen 2010 >>>

Program 2009 >>>

Kurs i bivaxoljekrita 2009 >>>

Pressklipp 2009 >>>

Finalen 2009 >>>